Stress verminderen

Wat is stress

Stress verminderen vergroot direct je kwaliteit van leven en verkleind kans op ziekte en vroegtijdige veroudering. Stress is een activering van de vecht-, vlucht en bevries reactie van het lichaam, die te lang duurt en te vaak geactiveerd word, zonder at de reactie ontladen wordt.

Hoe ontstaat stress?

Het vecht, vlucht en bevriessysteem is een evolutionair systeem, bedoeld om te reageren op accuut gevaar, bijvoorbeeld het zien van en vluchten voor een leeuw. Het is een samenwerking tussen waarneming, hormonen, motoriek, emoties en gedachten. Helaas zit er geen regelknop aan dit systeem. Dat betekent dat ongeacht de aanleiding, bijv. als de wekker afgaat, als iemand een vervelende opmerking maakt, een scooter je bijna omver racet, het gebruik van opwekkende, stimulerende of chemische middelen en fysieke trauma, de fysieke en mentale reactie precies hetzelfde is. Het gevolg hiervan is dat we te lang in de vecht-, vlucht-, of bevriesstand staan. Lichaam en geest vinden geen rust.

Waarom is het belangrijk stress te verminderen

Stress verminderen is nodig om de voedende en genezende processen van je lichaam en geest te laten werken. Zo is ontspanning nodig om het eten goed te verteren en opname van voedingsstoffen mogelijk te maken. Het immuunsysteem kan haar werk doen, zodat ze dode cellen en schadelijke deeltjes kan afvoeren. De hormonen zijn in balans en werken samen. Met als resultaat het optimaal functioneren van je lichaam.
Stress verstoort alle belangrijke processen, waardoor lichaam en geest in de overlevingsstand gaan.Er worden noodoplossingen ingezet om de belangrijkste processen op gang te houden. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Stress zorgt ervoor dat cellen, weefsels en organen onjuiste informatie krijgen over de hormoonniveaus. Hierdoor word o.a. te veel adrenaline en cortisol aangemaakt op verkeerde momenten.

Technieken om stress te reduceren

Je kan jezelf geen groter plezier doen dan ontdekken hoe jouw lichaam en geest samenwerken. En te ervaren hoe geweldig je je voelt als je in balans bent. Dat vraagt een dagelijkse investering van je in aandacht, liefde en tijd. Dit kan je niet uitbesteden, hoe graag je misschien ook wil. Je hebt dit lichaam en deze geest ontvangen en het is aan jou om er goed voor te zorgen.

Met Hormoon yoga en EFT heb je twee krachtige, effectieve technieken tot je beschikking. Eenmaal geleerd kan je ze zelf toepassen en ben je niet meer afhankelijk van anderen voor je eigen gezondheid.