Meer over EFT

Wat is EFT?

EFT is een acupressuur techniek waarbij je zacht klopt op punten in je bovenlichaam, waar meridiaanpunten aan de oppervlakte liggen. Deze punten zitten op je hoofd, in je gezicht, borst en handen. Het combineert Oosterse techniek met Westerse (cognitieve) technieken. Deze combinatie zorgt ervoor dat je waarneming en gevoel neutraliseert; de negatieve lading (pijn, emoties) verdwijnen. Het resultaat is opmerkelijk en definitief.

Hoe stress ontstaat

We zijn het centrum van ons eigen leven, onze eigen wereld. Iedereen begint zijn leven met een jong en onervaren brein. In de eerste 7 jaren bouwen we onze wereld op via de leerervaringen die zich aandienen. Voor onze overleving heeft de evolutie een krachtige strategie ingebouwd: de vecht-, vlucht- en bevriesstrategie. Dit zijn geautomatiseerde programma’s in het onderbewustzijn. Zodra er gevaar dreigt, gaat de reactie aan en verandert de balans van het lichaam in een staat van opperste paraatheid.

Vanaf allereerste keer dat deze reactie aangaat veroorzaakt deze niet alleen een fysieke, neuronale reactie, maar als denkende wezens geven wij er een betekenis aan. Het jonge kind betrekt alle gebeurtenissen op zichzelf en voelt zich verantwoordelijk voor de situatie. Deze betekenis wordt een conclusie in de vorm van: ik ben niet goed zoals ik ben. Die angstige gedachte nestelt zich diep in de ziel en vormt de basis van het verdere leren. Deze basis negatieve gedachten, noemen we een negatieve kernovertuiging. Dit is een waarnemingsfout van een kind dat een complexe situatie niet kan overzien.

Als professionele en ervaren EFT begeleider, geef ik je veilige ruimte en begeleid ik je proces.

Wat is Gold Standard Emotional Freedom Techniques?

Emotional Freedom Techniques zijn technieken die acupressuur combineren met cognitieve technieken. Je klopt met je vingers op acupressuurpunten (Chinese Geneeskunst), benoemt de emotie of pijnklacht die je waarneemt en meet de intensiteit van de stressrespons. Na een ‘klopronde’ meet je opnieuw de intensiteit van de stressrespons. Vervolgens test je of de situatie nog pijn of emotie oproept. Zo ja, dan herhaal je de stappen. Zo niet, dan ben je klaar met deze situatie.

Wat is Optimal EFT?

Dit is een meer meditatieve vorm van probleem oplossen, zonder kloppen. Deze methode is eveneens door Gary Craig ontwikkeld. Het brengt op een andere manier ontspanning (vrede) in het lichaam, waardoor de stress respons geneutraliseerd wordt.

Gary Craig is de ontwikkelaar van EFT en hem komt alle eer toe voor het ontwikkelen en verspreiden van deze geweldige methode.