Wat zijn jouw verlangens voor 2016 en hoe zorg je dat je het krijgt!

Van de 7 doelen die ik had voor 2015 heb ik er 2 glansrijk behaald. Met 1 ben ik onderweg. Eén groot verlangen, die ik al heel lang had, maar niet had opgeschreven, heb ik wel gevonden. Ik weet wat ik hier kom doen. Een groot goed, waar ik heel blij mee ben.

Waarom het stellen van doelen niet werkte!
Sinds een paar jaar bespreek ik mijn doelen met collega ondernemers. Weergegeven in vision boards, moesten bijdragen aan een regelmatige bron van ïnspiratie. De doelen zette ik uit in maandelijkse activiteiten. Actie stapjes die mijn doelen bereikbaar zouden maken. En toch lukte het niet om mijn doelen te bereiken. Hoe kan dat?  

Wat ik in 2015 o.a. heb geleerd is: ‘ik word helemaal niet zo blij van doelen en resultaten. Het voelt als iets dat me is opgedrongen, terwijl ik het zelf heb opgeschreven. Vreemd niet waar?

Ik ontdekte dat het willen bereiken van resultaat, voortkomt uit verleden in een poging grip te krijgen op de toekomst. Het resultaat was spanning en stress en dat leek helemaal niet op de plaatjes in mijn vision board. verlangen naar zeeAntoin de Saint-Exupéry (1900-1944)

Als doelen verlangens worden….
Voor 2016 pak ik het anders aan. Ik ga uit van mijn verlangens. Waar verlang ik naar in mijn werk, persoonlijke ontwikkeling, financieel, relaties en samenwerkingen, gezondheid, ontspanning/creativiteit en op maatschappelijk gebied. Wist je dat het belangrijk is dat je je doelen/verlangens hebt op meerdere levensgebieden?
Zodra ik me mijn verlangens voorstel gebeurt er iets bijzonders: ik zie er onmiddellijk plaatjes van en voel de blijheid en energie. Ik heb er helemaal zin in om hiermee aan de slag te gaan!

De loze belofte van performance management
Voor veel mensen en werkgevers zal dit te idealistisch klinken. Stel je voor zeg… Je uit je verlangens en gaat dan in lotushouding zitten afwachten wat er gebeurd…. Dat is niet wat ik bedoel. Energie en actie zijn nodig om de dingen die je verlangt te realiseren. Maar kijk eens naar de verzuimcijfers, naar de doorstroming, naar het plezier, de samenwerking in je bedrijf! Ben je tevreden over 2015?

Iedereen ontdekt vroeg of laat: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!’ Dus als je verandering wil, zal je een andere aanpak moeten kiezen en een andere koers moeten varen.

Kan je zakelijke doelen ook in verlangens uitdrukken?
Ja, natuurlijk! Probeer het maar eens. Je voelt meteen of ze kloppen. Want als het geen echte verlangens zijn, word je er niet blij en energiek van. Nou zal je als manager, HR adviseur, of medewerker misschien denken… ja, ja als je zelfstandig ondernemer bent, dan heb je makkelijk praten!

Hoe zit dat als je in loondienst werkt?
Jouw doelen zijn afgeleid van de organisatiedoelen en afdelingsdoelen. De meeste doelen gaan over de inhoud van je functie en een deel over je persoonlijk (vakinhoudelijke) ontwikkeling.
Had jij in 2015  regelmatig last van werkstress? Heb je je het afgelopen jaar wel eens ziek gemeld met vermoeidheidsklachten, of had je gewoon, even echt geen zin meer, werd je zomaar ziek? Herken je dit? Dan is de kans groot, dat je werk is gaan voelen als een verplichting, met te weinig ruimte voor je eigen verlangens.

Het goede nieuws is: je mag gewoon je verlangens in de verschillende leefgebieden, ook zakelijk, toevoegen en ermee aan de slag gaan. Je kan dus zeker (een deel van) je verlangens voor 2016 waarmaken en jezelf een groot cadeau geven, namelijk plezier, voldoening en trots!

Wijken je verlangens over je werk en je persoonlijke ontwikkeling sterk af van de doelen die je geacht word te behalen? Wees eerlijk naar jezelf! Misschien is 2016 het jaar van de verandering!

Hoe krijg jij wat je verlangt?