Waarom echte meisjes nooit boos worden en dat wel heel gezond is!

Je moest wel van hele goeie huize komen, wilde je mij boos krijgen. Bij gemene of lullige opmerkingen, kromp ik in elkaar en zei er niets van, maar aan de buitenkant zag je niks aan mij. Op pesterijtjes glimlachte ik flauwtjes. Mij zouden ze NOOIT boos zien!

Maar nooit vroeg ik me af, “waarom eigenlijk niet”? Wat is er zo erg aan boos worden?Vragen die ik mezelf inmiddels wel heb gesteld en nu ook stel aan mijn klanten.

boos

Wat maakt je boos?
Heel kort samengevat kent boosheid twee oorzaken. Je krijgt niet wat je hebben wilt, of kunt niet doen wat je wilt. Of er wordt iets van je afgenomen wat voor jou heel belangrijk is.

De eerste 6 jaren van je leven zijn heel bepalend voor hoe en wanneer je op stress reageert in je leven. Dan wordt als het ware het patroon aangelegd voor later. De meeste meisjes leren dat boosheid niet gepast is. Meisjes zijn lief, geduldig, gehoorzaam, zorgend, empathisch, gevoelig en altijd vrolijk.  Dit verwachtingspatroon is hardnekkig en beperkend.

Waarom ik niet boos mocht worden van mezelf
Ik ontdekte een aantal conclusies over boos worden, die ik in de loop van mijn leven had getrokken. Misschien herken je ze wel.

  1. Als ik boos word, verlies ik mijn zelfbeheersing. Anderen zien dan dat ze me hebben geraakt met hun opmerking of pesterij en vinden me zwak.
  2. Als ik boos word, ga ik huilen. Dan krijg ik rode ogen en een rode loopneus. Dan ben ik lelijk.
  3. Als ik boos word, dan weet hij/zij hoe graag ik dit wil en krijg ik mijn zin juist niet.
  4. Als ik boos word, krijg ik een klap.
  5. Als ik boos word, word de ander ook boos en gaat schreeuwen. Dat maakt me bang.

Allemaal conclusies, opgedaan en geleerd in situaties uit het verleden! Toen was ik een kind en nu ben ik volwassen. De hoogste tijd om dit gedragspatroon achter me te laten!

De effecten van niet boos worden
1. Weglopen van conflicten (letterlijk of figuurlijk).
2. Als een collega rechtstreeks vroeg naar mijn mening, klapte ik dicht. Ik kon gewoon
geen woord uitbrengen.
3. Ik kon geen nee zeggen. Ik was eindeloos geduldig, begripvol, behulpzaam en
aardig. Mijn werk stapelde zich op en ik kwam nauwelijks toe aan de zaken die ik
echt wilde doen.
4. Moeite met feedback ontvangen en geven. Een onschuldige opmerking vatte ik op
als kritiek. Een tip geven aan een collega deed ik ook liever niet.
5. Vooruitgang blokkeren. Wat ik graag wilde, deed ik alleen en miste de kans om
sneller voortgang te boeken, door hulp te vragen of te overleggen.

Hoe ik dit gedragspatroon heb aangepakt
Ik heb dit gedragspatroon, of beter gezegd stresspatroon, jarenlang vol gehouden. Ik kreeg vele lessen in de vorm van boze mensen en lastige situaties in mijn omgeving. Helaas moet ik bekennen dat ik bepaald geen snelle leerling op dit gebied ben. Ik had het ook nog best langer vol kunnen houden, maar gelukkig kreeg ik een spiegel, in de vorm van een dochter. Zij leerde me dat boosheid niet weggaat door het te negeren. Ik nam het serieus, onderzocht waar het vandaan kwam en zocht hulp.

Wat doet EFT met boosheid
Jij als lezer, weet al dat ik lyrisch ben over EFT en alle toepassingen. Toch is EFT niet altijd een snelle oplossing. Even kloppen en klaar…. helpt prima tegen dagelijkse stress. EFT voor persoonlijke ontwikkeling is ‘work in progress’. Ik heb gemerkt dat een stresspatroon, waarin ik eigenlijk boosheid voelde, veel lagen kan hebben. Ik kom steeds weer op een nieuw stuk. Zoals nu.

Verlangens delen
Na erkennen en accepteren wat eens was, is het tijd voor delen wat ik het liefste wil, mijn verlangen, is je laten ervaren dat je zelf kan oplossen wat je dwarszit, veilig en pijnloos. EFT geeft een stevige basis en is de sleutel naar ontvangen wat je graag wil hebben. Dit doe ik door in praktische workshops EFT te verspreiden.

Welk verlangen gaat er schuil achter jouw boosheid?