Stress verminderen

Wat is stress

Stress is een verstoring van de balans tussen rust en actie. Het zenuwstelsel bestaat uit 2 delen die met elkaar in balans zijn. Het sympathische zenuwstelsel regelt de actierespons in ons lichaam. De actierespons activeert de processen in het lichaam die betrokken zijn bij vechten, vluchten of bevriezen. Te lange stimulering van de actierespons ontstaat door sociale druk, perceptie van situaties, het gebruik van opwekkende, stimulerende of chemische middelen en fysieke trauma. Het gevolg hiervan is dat we te lang in de vecht-, vlucht-, of bevriesstand staan. Lichaam en geest vinden geen rust.

Waarom is het belangrijk stress te verminderen

Rust is de toestand waarin het parasympathisch zenuwstelsel haar taken kan uitvoeren. Dit zijn o.a:. het eten goed te verteren is en maakt opname van voedingsstoffen mogelijk, het immuunsysteem kan haar werk doen, zoals dode cellen en schadelijke deeltjes afvoeren, en hormonen in balans te laten samen werken. Met als resultaat het optimaal functioneren van je lichaam.
Stress verstoort alle belangrijke processen, waardoor lichaam en geest in de overlevingsstand gaan.Er worden noodoplossingen ingezet om de belangrijkste processen op gang te houden. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Stress zorgt ervoor dat cellen, weefsels en organen onjuiste informatie krijgen over de hormoonniveaus. Hierdoor word o.a. te veel adrenaline en cortisol aangemaakt op verkeerde momenten.

Technieken om stress te reduceren

Je kan jezelf geen groter plezier doen dan ontdekken hoe je lichaam en geest werken. En te ervaren hoe geweldig je je voelt als je in balans bent. Dat vraagt een dagelijkse investering van je in aandacht, liefde en tijd. Dit kan je niet uitbesteden, hoe graag je misschien ook wil. Je hebt dit lichaam en deze geest ontvangen en het is aan jou om er goed voor te zorgen.

Met Hormoon yoga en EFT heb je twee krachtige, effectieve technieken tot je beschikking. Eenmaal geleerd kan je ze zelf toepassen en ben je niet meer afhankelijk van anderen voor je eigen gezondheid.