Salie: een kruid om te koesteren

Salvia officinales

Salie is een interessant en onmisbaar kruid voor vrouwen. Gebruik salie in gerechten of trek er thee van. Salie is gedroogd en vers (plant) te gebruiken.  Let op, welke salieplant je koopt. Kies voor Salvia officinales’.
Wat zijn de 6 voordelen?

1. Verminderd menstruatie- en overgangsklachten

Salie staat sinds de oudheid bekend als effectief middel bij een pijnlijke menstruatie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Ook bij klachten rondom menopauze en de overgang kan salie effectief zijn. Salieblad bevat etherische olie. Hierin zitten fyto-oestrogenen. Dit stofje heeft dezelfde structuur als het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

De klachten hebben te maken met een verstoorde balans in de verhouding tussen oestrogeen en progesteron. Wanneer er relatief meer oestrogeen aanwezig is (dominantie), zorgt fyto-oestrogeen voor een daling. Andersom vult fyto-oestrogeen een tekort aan oestrogeen aan. Fyto-oestrogeen zorgt dus voor balans in je hormoonhuishouding.

2. Effectief bij overgangsklachten

De etherische olie in salie reguleert jouw interne thermostaat. Opvliegers en nachtelijk zweten, waarmee de overgang gepaard kan gaan, verminderen.Dit is te danken aan de flavonoïden die in salie zitten.

3.Ontsmet je luchtwegen

Salieblaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij o.a. astma en hoestklachten. Om dit soort klachten te verlichten kan je thee trekken van salieblaadjes, vers of gedroogd. Onderaan dit artikel lees je hoe.

4. Ontstekingsremmend

Naast vitamines en mineralen (vitamine A, C, calcium en ijzer) bevat salie rozemarijnzuur. Dit is een antioxidant. Antioxidanten zijn belangrijke ondersteuners voor de lever en ze helpen cel- en DNA-schade in jouw lijf te voorkomen. Ze kunnen daarmee het verouderingsproces vertragen en de kans op (welvaarts)ziekten verkleinen. Het zijn daarbij ook krachtige ontstekingsremmers.

5. Goed voor het geheugen

Rozemarijnzuur heeft ook een gunstige invloed voor het behoud van een goed geheugen. Rozemarijnzuur voorkomt de afbraak van acetylcholine. Dit is een neurotransmitter (boodschapper stofje) die prikkels in de hersenen overbrengt.

Rozemarijnzuur vind je in oregano, rozemarijn, citroenmelisse en marjolein.

sluit je dag met een kopje geurige, ontspannende salie thee

6. Rustgevend

Kan je ’s avonds moeilijk de dag afbouwen of kom je ’s nachts lastig in slaap? Een kopje saliethee werkt rustgevend en kalmerend.  Een ander lekker drankje is warme romige cashewmelk met een paar blaadjes (gedroogde) salie.

Saliethee is gezond, maar ook krachtig. Daarom is een tot twee kopjes thee per dag ivoldoende.

Bron: https://energiekevrouwenacademie.nl/