Ik weet precies hoe mijn ideale vakantie eruit ziet, na de vakantie!

dear stress

Voor veel mensen is vakantie een beladen term. Het zou leuk moeten zijn, maar het is soms minder plezierig en ontspannen dan ze zouden willen. Ën niet iedereen kan of wil met vakantie. Een vakantie is niet zo maar een beetje vrij zijn en rondlummelen? De vakantie moet aan nogal wat eisen voldoen. De reisbestemming moet top zijn, er moet van alles gedaan en gezien worden.

Terugkijkend op een scala van ‘bijzondere’ vakantie ervaringen, vraag ik me af wat me bezielde om mee te gaan in de vakantiegekte.

Herken je jezelf in één van de volgende vakantie ervaringen?

Ik had bedacht dat we, dochter van 8 en ik, gingen kamperen in Frankrijk. Kamperen is zó leuk voor kinderen, ze maken snel vrienden….is de gangbare opvatting. Totaal vergeten dat ik ook mee was. Voor een alleenstaand ouder, zijn familiecampings in Frankrijk een sociale woestijn.

Op het afgesproken nachtelijk uur zou de taxi voor de deur staan. Uitgeput kroop ik in bed om vervolgens dwars door wekker en telefoon heen te slapen. Dat gebeurt me anders nooit!!!

Deze variant ken je vast ook wel:  Eindelijk…. VAKANTIE!
De eerste twee dagen, liep ik net zo hard als de dagen ervoor. Druk met het verkennen van de omgeving, waar is het strand, waar zijn de leuke restaurantjes en wat kunnen we hier allemaal DOEN!!!
Om vervolgens ziek te worden. Zeker een week had ik nodig om weer een beetje bij te komen.

Herken je jezelf in deze patronen? 4 Tips om het nu anders te doen

Tip 1. Deze vakantie wil ik….!
Hoor je jezelf dit zeggen: ‘als de kinderen het maar leuk hebben, dan heb ik ook vakantie’!  Met je empathisch vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel hou je als vanzelf met iedereen rekening, behalve met jezelf. Vul in wat jij graag wil deze vakantie en wat je nodig hebt om dit te realiseren. Weet je niet zo goed wat je wil, of kan wat jij wil echt niet? Dan is het tijd voor EFT

Tip 2. Ik ben flexibel!
Heb je graag de controle en hou je niet zo van verrassingen? Vervelend! Vakanties lopen meestal niet volgens het (jouw) boekje. Deel je zorgen en de verantwoordelijkheid met je partner. Zeg tegen jezelf: ook al gaat het niet zo als ik had bedacht, dit kan ook. Adem in… en blaas uit!

Tip 3. Ik neem op tijd vrij!
Na een marathon is het verstandig om in rustig tempo uit te lopen. Wat in de sport geldt, geld ook voor werken. Neem op tijd gas terug en hervind je balans. Met bonkend hart op je vakantiebestemming aankomen om vervolgens de lokale dokter te leren kennen is toch niet jouw idee van vakantie? Nou dan. Bouw op tijd je werktempo af en neem een paar dagen voor je reis, vrij! Zo geniet je meer van je vakantie

Tip 4: Ik neem absoluut geen werk mee en zet alle email op automatisch antwoord!
Het hele idee achter vakantie is dat het afwijkt van wat je de rest van het jaar doet. Voor sommigen, m.n. managers en ondernemers is dit héél moeilijk. Want stel je voor dat er iets misgaat of dat je een opdracht verliest!
Relax: heel Nederland is in juli/augustus vrij en dat mag jij mag ook!

En, hoe ziet mijn vakantie eruit, vraag je? Ik geniet van mijn vrijheid thuis, ga naar zee als de zon schijnt, om te dagdromen over mijn ideale 2e helft 2015.

Ik wens je een ontspannen, zonnige zomer!